Klassieke opening van de winter

Helaas. Ook voor mij is de winter nu officieel begonnen. Waar anderen criteria hanteren als ‘de eerste sneeuwvlok’, je eigen adem letterlijk in rook zien opgaan of gewoon de datum 22 december, houd ik er een heel ander criterium op na: de eerste val.

Laat ik het even verduidelijken. Voor mij is de winter pas de winter als ik een fietser of voetganger ongenadig hard op zijn of haar plaat heb zien gaan. Daarbij dient de sneeuw een handje mee te helpen. Gewoon, voor het effect. Zaterdagavond was het dan eindelijk zo ver.

Eigenlijk is het eerder genoemde ‘helaas’ niet helemaal op zijn plaats, want het was een mooie val die de winter inluidde. Een klassieke val, zou je het bijna kunnen noemen. Dat er drank in het spel was maakte de val misschien nog wel mooier. Knulliger vooral.

In het altijd bruisende Barneveld lag inmiddels ook een dik pak sneeuw, maar dat deerde het slachtoffer/de dader niet. Bijzonder hard kwam hij, een voortijdige kroegverlater van een jaar of 25, de hoek omrijden. Omdat zijn kameraard voor hem plots uitweek, trapte onze winterinluider vol op de rem. Zoals gezegd ontstond er een klassieke val.

Een wegglijdende achterband, de kantelende fiets en dan dat machteloze gevoel als je als het ware in de lucht hangt. Ik vergelijk het graag met het kijken van wedstrijden van Feyenoord: je weet dat het – opnieuw – fout gaat, maar je kunt er zo weinig aan doen. Onze fietser moet hetzelfde hebben gevoeld. Zwevend door de lucht wist hij dat het een, vooral voor omstanders, heerlijke faceplant zou worden.

Tijdens dat machteloze gevoel maakte hij het totaalplaatje nog wat mooier. Een kort maar hoog gilletje, eventjes trappelen met zijn voeten en een prima smak op de grond om het af te maken. Als een man incasseerde hij de val (“Schééélt me niks!”), maar de winter is dankzij hem toch echt van start gegaan.

Een fijne tijd toegewenst allen! Maar pas op, het is glad…

(Overigens: ik verheug mij nu al op het typen van een soortgelijk stuk voor het begin van de zomer. Ik maak mijn criteria niet bekend, maar kan verklappen dat het te maken heeft met bikini’s, doorschijnende shirtjes en een krat bier bij het plaatselijke meer.)